loading

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard.

Do naszej oferty dodaliśmy właśnie dwa nowe miody. Są to miód kremowany z dodatkiem liofilizowanych owoców aronii oraz z dodatkiem liofilizowanych malin. Oba są w słoiczkach 215g i oba kosztują 18 zł/szt. 

A tak prezentują się wszystkie nasze miody:

Garść informacji o aronii:

NA CO MOŻE POMÓC ARONIA?

Dzięki zawartości tylu prozdrowotnych składników, owoce aronii są świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety. 

Aronia – właściwości:

Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Spożywanie aronii oraz przetworów z niej jest zalecane w czasie terapii nowotworowych – w ten sposób łagodzi się skutki zarówno chemio-, jak i radioterapii. Wielu lekarzy uważa również, że taka dawka przeciwutleniaczy jest swoistą formą profilaktyki nowotworów. Chronią one komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a te mogą przyczyniać się do powstawania oraz rozwoju komórek rakowych.

Zawarte w aronii składniki (zwłaszcza rutyna oraz antocyjany) dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Z tego względu aronia jest zalecana na choroby oczu – może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry. Lepszy przepływ krwi oznacza także lepsze zdrowie całego układu krążenia oraz serca.

Picie soku z aronii zalecane jest również w przypadku zapalenia pęcherza – zakwasza mocz, hamując przy tym rozmnażanie się bakterii. 

Co ciekawe, aronia wspiera odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów!

ARONIA – PRZECIWWSKAZANIA DO JEJ SPOŻYWANIA

Aronia ma bardzo wiele właściwości, wpływających pozytywnie na zdrowie. Warto jednak zaznaczyć, że niektórzy powinni jej unikać. 

Aronia – przeciwwskazania:

  • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • problemy z żołądkiem, zwłaszcza stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody,
  • zaparcia,
  • zakrzepowe zapalenie żył oraz żylaki.

źródło:

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/aronia-jakie-ma-wlasciwosci-zdrowotne-czemu-warto-spozywac-aronie

 

A tutaj o owocach malin:

MALINY – WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE. NA CO POMAGAJĄ MALINY?

Maliny mają liczne właściwości prozdrowotne, które były cenione już przed ludy starożytne. Napar lub sok z malin czy wywar z liści tego owocu wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i w ramach profilaktyki lub wspomagająco w terapii różnych schorzeń. Maliny wykazują następujące właściwości:

  • wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
  • wzmacniają odporność– po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
  • łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
  • wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
  • obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
  • mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.

Ponadto malinom przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jest to związane z obecnością kwasu ferulowego oraz beta sitosterolu w malinach, które mają zdolność do hamowania rozwoju nowotworów łagodnych i złośliwych. Substancje zawarte w czarnych malinach mogą łagodzić dolegliwości u pacjentów z rakiem przełyku. Wyciąg z malin natomiast może zmniejszyć namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.

źródło:

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/maliny-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-prozdrowotne-dlaczego-warto-jesc-maliny