Do naszej oferty dodaliśmy właśnie dwa nowe miody. Są to miód kremowany z dodatkiem liofilizowanych owoców aronii oraz z dodatkiem liofilizowanych malin. Oba są w słoiczkach 215g i oba kosztują 18 zł/szt.
A tak prezentują się wszystkie nasze miody:
Garść informacji o aronii:
NA CO MOŻE POMÓC ARONIA?
Dzięki zawartości tylu prozdrowotnych składników, owoce aronii są świetnym uzupełnieniem zbilansowanej diety.
Aronia – właściwości:
Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Spożywanie aronii oraz przetworów z niej jest zalecane w czasie terapii nowotworowych – w ten sposób łagodzi się skutki zarówno chemio-, jak i radioterapii. Wielu lekarzy uważa również, że taka dawka przeciwutleniaczy jest swoistą formą profilaktyki nowotworów. Chronią one komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a te mogą przyczyniać się do powstawania oraz rozwoju komórek rakowych.
Zawarte w aronii składniki (zwłaszcza rutyna oraz antocyjany) dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Z tego względu aronia jest zalecana na choroby oczu – może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry. Lepszy przepływ krwi oznacza także lepsze zdrowie całego układu krążenia oraz serca.
Picie soku z aronii zalecane jest również w przypadku zapalenia pęcherza – zakwasza mocz, hamując przy tym rozmnażanie się bakterii.
Co ciekawe, aronia wspiera odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów!
ARONIA – PRZECIWWSKAZANIA DO JEJ SPOŻYWANIA
Aronia ma bardzo wiele właściwości, wpływających pozytywnie na zdrowie. Warto jednak zaznaczyć, że niektórzy powinni jej unikać.
Aronia – przeciwwskazania:
- niskie ciśnienie tętnicze krwi,
- problemy z żołądkiem, zwłaszcza stany zapalne, nadkwasota oraz wrzody,
- zaparcia,
- zakrzepowe zapalenie żył oraz żylaki.
źródło:
A tutaj o owocach malin:
MALINY – WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE. NA CO POMAGAJĄ MALINY?
Maliny mają liczne właściwości prozdrowotne, które były cenione już przed ludy starożytne. Napar lub sok z malin czy wywar z liści tego owocu wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i w ramach profilaktyki lub wspomagająco w terapii różnych schorzeń. Maliny wykazują następujące właściwości:
- wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
- wzmacniają odporność– po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
- łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
- wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
- obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
- mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.
Ponadto malinom przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jest to związane z obecnością kwasu ferulowego oraz beta sitosterolu w malinach, które mają zdolność do hamowania rozwoju nowotworów łagodnych i złośliwych. Substancje zawarte w czarnych malinach mogą łagodzić dolegliwości u pacjentów z rakiem przełyku. Wyciąg z malin natomiast może zmniejszyć namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.
źródło: