Charakterystyka i właściwości zdrowotne
Spis treści
Miód wielokwiatowy to bez wątpienia najpopularniejsza odmiana wśród miodów nektarowych. Pochodzi on z nektaru różnorodnych kwiatów, które kwitną na danym obszarze w zbliżonym czasie. Ze względu na termin zbioru wyróżnia się miody wiosenne, letnie i jesienne. Co zawiera taki miód? Jeśli mówimy o miodzie wiosennym, kwietniowym i majowym, znajdziemy tam nektar i pyłki klonów, wierzb, rzepaku, mniszka lekarskiego, drzew i krzewów owocowych z sadów oraz kwiatów łąkowych i leśnych. Z kolei miód letni zawiera m.in. nektar i pyłki z chabra bławatka, koniczyny, akacji, facelii, lipy, kruszyny. W pobliżu obszarów zalesionych często spotykaną domieszką jest spadź z drzew liściastych. Z uwagi na mieszankę nektarową, czy też termin zbioru, poszczególne miody nektarowe mogą różnić się od siebie barwą, smakiem oraz aromatem.
Miód wielokwiatowy – barwa, zapach i smak
Jak wygląda miód wielokwiatowy? Barwa tej odmiany może być mocno zróżnicowana. Spotkamy miody wielokwiatowe o jasnokremowej barwie, jak i ciemniejsze, w kolorze herbacianym. Z reguły jednak miody wiosenne mają jasne zabarwienie, natomiast letnie i jesiennie – ciemniejsze. Po krystalizacji każdy miód wielokwiatowy rzecz jasna delikatnie zmienia odcień i ma kolor od żółtokremowego po jasnobrązowy. Miody wiosenne, ze względu na wysoką zawartość glukozy, krystalizują się szybciej niż letnie. Pamiętajcie, że krystalizacja miodu, a co za tym idzie zmiana barwy tego produktu, jest zupełnie naturalnym i pożądanym procesem. Miód skrystalizowany w dalszym ciągu nadaje się do spożycia, i to właściwie bezterminowo.
Miód wielokwiatowy zwykle charakteryzuje dość silny aromat, zróżnicowany w zależności od czasu pozyskania i kwiatów. Przyjmuje się, że najbardziej aromatyczny jest miód wielokwiatowy zbierany w połowie lipca, zawierający sporą dawkę nektaru z lipy i chabrów bławatków. Smak jasnego miodu wielokwiatowego można określić jako delikatny i słodki, zaś ciemniejsze miody są wyrazistsze w smaku i ostrzejsze.
Wiosenny czy letni?
Wiosenne miody wielokwiatowe odznaczają się wysoką zawartością glukozy i nieco mniejszą zawartością fruktozy, które są łatwo przyswajalne przez organizm i błyskawicznie dostarczają energii potrzebnej do pracy mięśnia sercowego. Z tego względu miody zbierane wiosną będą trafionym wyborem dla osób cierpiących na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Miody letnie i jesienne są natomiast bogatsze w enzymy, witaminy i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Stosowane są głównie w profilaktyce i leczeniu grypy, przeziębienia i chorób dolnych dróg oddechowych.
Miód wielokwiatowy – dla kogo?
Kto powinien sięgnąć po miód wielokwiatowy? Właściwie każdy, ponieważ ze względu na zróżnicowanie nektaru roślin, z którego jest pozyskiwany, jest jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych miodów. Poniżej zamieściliśmy krótką listę, która może przydać się każdemu, kto zastanawia się nad zakupem dla siebie lub bliskiej osoby. Wprowadzenie miodu wielokwiatowego do codziennej diety zaleca się przede wszystkim:
- Alergikom – miód ten pomaga w leczeniu lub redukcji objawów astmy oskrzelowej i kataru siennego. Przeprowadzenie kuracji leczniczej należy każdorazowo skonsultować z lekarzem.
- Osobom chorującym na choroby układu sercowo-naczyniowego.
- Każdemu, kto chce wzmocnić organizm, również dzieciom. Aby miód faktycznie wspomógł odporność organizmu, należy go spożywać regularnie, stosując go jako dodatek do napojów i potraw. Pamiętajcie jednak, że miód traci swoje dobroczynne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Dlatego właśnie dodawanie go do np. świeżo zaparzonej herbaty lub kawy mija się z celem.
- Osobom przemęczonym i wyczerpanym psychicznie.
Jaka jest cena miodu wielokwiatowego?
Litrowy słoik miodu wielokwiatowego to wydatek rzędu od 40 do 45 złotych, natomiast cena za niespełna pół litra tego miodu wynosi maksymalnie 25 złotych. Miejcie na uwadze, że miody są jednym z najczęściej podrabianych produktów spożywczych. Dlatego najlepszym wyborem będzie zaopatrzenie się w świeży miód wielokwiatowy, prosto od pszczelarza.
[psc_product id=”5541″]