Miód rzepakowy jest miodem wiosennym. Pozyskujemy go przeważnie w maju w okresie kiedy bardzo wiele pól przypomina morza żółtych kwiatów.
Jest chyba jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce. Początkowo ma barwę jasno słomkową, po krystalizacji od kremowo białej (często porównywanej do koloru smalcu) do jasno żółtej.
Bardzo szybko krystalizuje, często już w ciągu 3 dni po miodobraniu będzie w formie stałej. Ostatnimi czasu przysparza nam to sporo problemów z racji tego że w maju bywa jeszcze dość zimno i miód ten potrafi skrystalizować już w ulu, w plastrach.
Taka szybka krystalizacja jest możliwa dzięki wysokiej zawartości glukozy w stosunku do fruktozy, oraz niskiej zawartości wody. Część ludzi kupując miód np w czerwcu boi się miodu rzepakowego bo już jest skrystalizowany. A ta szybka krystalizacja właśnie świadczy o jego dojrzałości i wysokiej jakości.
Miód rzepakowy po skrystalizowaniu ma dość miękką i drobnoziarnistą konsystencję, (znowu porównanie do smalcu), świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. W smaku bardzo słodki, delikatny z wyczuwalnym charakterystycznym posmakiem.
W miodzie rzepakowym mamy bardzo wysoką zawartość glukozy (nawet 51%, przy zawartości fruktozy na poziomie 47%). Dodatkowo charakteryzuje się dość dużą zawartością rozpuszczonych w nim aminokwasów. Dzięki temu jest świetnym wsparciem przy regeneracji organizmu, np po długotrwałej chorobie lub wysiłku czy to fizycznym czy umysłowym. Dzięki temu że glukoza i aminokwasy rozpuszczone w miodzie są łatwo przyswajalne miód nie obciąża wątroby a wręcz wzmaga i pobudza jej działanie odtruwające organizm. Dodatkowo miód rzepakowy poprawia koncentrację.
Warto zwrócić uwagę na zawartość flawonoidów, garbniki, olejków eterycznych oraz biopierwiastkiów. Miód rzepakowy nie jest co prawda tak bogaty w związki mineralne, jak np. miód spadziowy, jednak zawarte w nim substancje są dobrze przyswajalne.
Ponadto miód rzepakowy zawiera:
– bor, który dość rzadko występuje w przyrodzie a jest niezbędny dla naszego organizmu do zachowania równowagi. Wykorzystywany jest głównie w organizmie do budowy tkanki kostnej. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz śledziony odpowiedzialnej za gromadzenie krwi,
– witaminy z grupy B, K, witaminę C,
– żelazo, przyswajalność żelaza z miodu rzepakowego to aż 63%,
– kwasy fenolowe, potas i magnez,
Dzięki zawartości magnezu i potasu miód rzepakowy warto stosować w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tego miodu wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi oraz może wpływać na spowolnienie zmian miażdżycowych.
Miód rzepakowy wykorzystywany może być również zewnętrznie przy oparzeniach lub chorobach skóry, bo przyspiesza gojenie ran, oczyszcza je i zapobiega zakażeniom. Miód ten ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych przez organizm minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza i boru, może być wartościowym uzupełnieniem diety osób zmagających się z chorobami wątroby, trzustki, przewodu pokarmowego, wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Pomaga ograniczyć zgagę, wzdęcia i mdłości. Miód z rzepaku wykazuje również korzystne działanie na nerki.
Jest również wartościowym remedium na osłabienie i wyczerpanie. Ze względu na łatwą przyswajalność jest wskazany dla osób dbających o wagę. Choć 100 g miodu rzepakowego dostarcza ponad 300 kcal, są one dość szybko spalane przez organizm. Jednak osoby z cukrzycą powinny na ten miód, podobnie jak na inne miody, uważać, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny.
I na koniec najważniejsza rzecz. Aby miód rzepakowy pokazał swoje dobroczynne działanie na nasz organizm należy go jeść regularnie, kilka razy w tygodniu. Niestety często spotyka się opinie że jedzenie miodu nic nie daje bo ktoś jadł przez tydzień i nic mu się nie polepszyło. No niestety to tak nie działa. Tutaj nie ma drogi na skróty, chcemy żeby miód nam pomógł musimy go jeść regularnie, ale nie muszą to być duże ilości.
[psc_product id=”5541″]